29 maart 2017 ROMP IS DICHT

Het is al weer een maand geleden dat wij jullie op de hoogte hebben gebracht. Maar zo als jullie misschien al weten komen we met goed nieuws!! De romp is dicht!!

We zijn begonnen met de bodem van de boot. Zo als te zien is in vorige upload hadden we al en malletje gemaakt voor de punt van  de bodem, omdat een hele plaat niet in juiste form wilde buigen. Eerst hebben we een hele okoume plaat(1220mmx2440mm) op gezaagd in stoken van 5mm bij 1220 mm. Daarna hebben we alle stroken op de juiste lengte afgekort en proef gelijmd (proef lijmen houd in dat je alles vast zet met klemmen of in ons geval schroeven maar dan zonder lijm, zo dat je kan checken of alles goed gaat) toen alles perfect zat konden we epoxy aan maken en de okoume latjes vast lijmen. In het filmpje(0:20)leg ik uit hoe we te werk zijn gegaan met ze 3e.

de rest van de bodem hebben we bekleed met aan elkaar gelaste platen (platen aan elkaar lassen houd in dat aan de kortste zijden  een sponning word gemaakt en dat aan elkaar verlijmd. Zie foto). We hebben alle platen met over maat op de shine en binnen kiel gelijmd zo dat we hem naar de juiste maat konden schaven.

Op 7 maart hadden we eerste laag van de bodem er op zitten. Ook onze docent vond het een goed idee om tussen de twee lagen 6mm okoume platen een laag glas matten te leggen. voor de tussen laag  hebben 14mx1m glas mat gebruikt.

 

Voor de 2de bodem laag hebben we de okoume latjes contra gelegd voor een sterkere verbinding. de achterste bodem platen hebben we op precies de zelfde manier bevestigd. We hebben er voor gekozen om de 2de laag glas matten over de eerste gang te laten lopen voor extra bescherming en kracht. Voor het maken van de gangen hebben we een mal gemaakt van 12mm multiplex de zelde dikte als het okoume van de gangen zo dat de mal op de zelfde manier zou buigen, de mallen hadden wel een anderen brede zo dat je goed de strook punten van de mallen kan zien (het stroken van een boot houd in : dat de lijnen van de bloot strak lopen zonder oneven heden) zet een passer op de strook punten en maakt een half rondje op de mal. als je dat bij alle punten zo wel boven als onder gedaan heb kun je de mal van de boot los halen en op de gelasde platen leggen. Vervolgens zet je de passer op 2 willekeurig plaatsen in de halve rondjes en maak je 2 halfe rondjes op de okoume platen, het punt waar de halve rondjes kruizen zal altijd de plek zijn van de strook punten. Als je op al die kruisjes een spijkertje slaat en dan een lange dunnen lat langs legt kan je een mooie strokende lijn langs aftekenen. Vervolgens hebben we die met de decoupeerzaag uit gezaagd en op maat geschaafd. De eerste gang hebben we met overmaat op de bouwmallen gelijmd zodat we heb strak naar de chine konden schaven.

 

Toen we eenmaal de smaak te pakken hadden met het maken van de gangen ging het snel. Omdat het zo goed ging had Daan tijd om de buiten kiel voor te gaan berijden en alle onder delen op maat te maken. We hebben der voor gekozen om de buiten kiel nog niet op de romp te lijmen zo dat we overal goed bij kunnen tijdens het epoxye. Bij het verlijmen van de 2,3 en 4de gang hebben we houtjes gemaakt die om de gang heen vallen en die drukte we aan door middel van wiggen daar door scheelde het veel lijmklemmen.

Bij het maken van de buiten kiel hebben we de onderste en buitenste plank op de romp geschroefd en alles daar tussen op gevuld. We hebben alles tussen de romp het en plafon geklemd met vuren balken zodat de kiel mooi in de form van de romp op zal drogen. Toen de kiel droog was hebben we hem van dikte geschaafd en een mooie afloop aan gemaakt.

maandag 27 maart Was het eindelijk zo ver de romp is dicht! vandaag hebben we hem strak in de epoxy gezet.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *