20 november 2017 spanten inbouwen

De afgelopen 3 weken zijn we druk bezig geweest met de binnenkant van de boot . We zijn zo als te lezen in vorige blog begonnen met de boot schoon te maken van binnen. Toen dat helemaal klaar was hebben we de binnenkant 2x helemaal in de epoxy gezet zo als te zien op het filmpje (0,22 seconde). Volgende stap was om de hele boot weer op te schuren.

 

We zijn achterin de boot begonnen met het plaatsen van de eerste twee spanten, zodat we door midel van de stringers(zie verdere foto’s) de anderen maten makkelijker en nauwkeuriger konden over nemen. We hebben spanbanden gebruikt omdat de romp in het afgelopen halfjaar een beetje is gaan afwijken van de bouwmallen, op deze manier kregen we de romp weer mooi in maat.

Daarna hebben we uit onze computer tekening de maten gehaald die tussen de spanten zitten, daar hebben plankjes van gemaakt zo dat we de afstand altijd het zelfde is. De stringers hadden we voorzien van halfhout verbinding, op de afbeelding zie je zo een verbinding.

We hebben alle spanten op hun plek gezet en afgetekend op de boot zodat wanner we met epoxy gaan lijmen we precies weten waar welke spant komt.

.

Bij het in lijmen van de spanten hebben we er voor gekozen om meteen de fillets(zie onder aan de pagina uitleg) ook te leggen. Tijdens het legen van de fillets is onze epoxy op gegaan maar gelukkig was opa de redden om nieuwe epoxy op te halen en te komen brengen. Het was een behoorlijk klusje daarom hebben we tijdens het lijmen geen foto’s genomen en bij het leggen van de fillets maar een paar

 

De spanten hebben goed kunnen drogen en alles is goed gegaan! Tijd om de hele boel in de epoxy te zetten. Zo als altijd hadden we weer een taak verdeling gemaakt. 1 persoon maakt de epoxy aan en de andere 2 rollen de boot in de epoxy. We hebben bij de eerste ronden epoxy voor gekozen om de vloer niet in de epoxy te zo dat we bij het aan brengen van de 2de laag nog goed in de boot konden staan. De eerste 4 foto’s zijn van de eerste ronde en de laatste 3 van de 2de ronden. Bij de 2de ronden hebben we hem er wel helemaal in gezet

Wat zijn fillets?

Als je epoxy aan mengt met katoenvezels dan gaat het van een dunne vloeibare structuur naar een erg dikke papperige structuur, epoxy lijm. De bedoeling is dat je net zo veel katoenvezel toevoegt tot je een pindakaas structuur krijgt. De functie van een fillet is een hoek verstevigen. De pindakaas die je gemaakt heb stop je vervolgens in een snoepzak, knipt het puntje er af en je kunt de pindakaas perfect op de gewenste plek aan brengen(zie eerdere foto). Vervolgens werk je de fillet af met een een ronding, dat kan je met van alles doen een tongspatel bijvoorbeeld.

op de foto’s zie je een door sneden, een gang van de boot zonder fillet en een gang met fillet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *